söndag 10 mars 2013


Följande inlägg publicerades i Sydsvenskan som en insändare. Jag bemötte då Sven Tollins tidigare insändare.

Sven Tollin(Ordet 28/2) förespråkar att man bör redigera religiösa urkunder för att passa vår tid för att följa med den utveckling som skett i vårt samhälle och för att religionen gett upphov till våldsamma konflikter.

Jag vänder mig först mot hopbuntandet av allt som kallas ”religion”. Det finna bra och dålig religion precis som bra och dålig politik. När det gäller religionen som upphov till våldsamma konflikter håller jag med om vad freds och konfliktforskaren Wilhelm Agrell skriver i boken ”Morgondagens krig”: att religiösa argument visserligen ofta använts som förevändning i konflikter men att de verkliga orsakerna är politiska. Den som tror att 30-åriga kriget handlar om avlatsbrev eller synen på jungfru Maria är okunnig. Ser man på 1900-talet kan vi konstatera att det är ateister som står bakom de största och värsta konflikterna.

Den kristne kan inte redigera Bibeln för att den beskriver hur Gud själv kommit människan till mötes genom om Jesus. Inga vetenskapliga framsteg kommer bygga någon stege till himmelen. Vår tro är att det endast är genom Jesus som vi kan möta människans yttersta behov: att återknyta gemenskapen med vår livgivande Skapare. Jesus lärde oss att älska våra fiender. Det är bristande trohet mot Bibeln som är problemet, inte tvärtom.

Mattias Eveborn
Bibellärare

2 kommentarer:

  1. Härligt att se en ny sida av dig, ska läsa och lägga dig som favorit.

    SvaraRadera
  2. Tack, Jan!

    Jag är dock inte så flitig på att blogga. Det blir mest när behov föreligger. Eftersom jag blev bemött i lördags kommer jag att ge ytterliggare ett inlägg under veckan.

    SvaraRadera